Wat is regressietherapie?


Regressietherapie is een moderne kortdurende psychotherapie om direct zelf aan de oorzaak van jouw klachten te werken. Via regressietherapie maak je contact met je onderbewuste, waarin de oorzaak ligt van jouw psychische of lichamelijke problemen. Hiervoor is geen hypnose nodig. De ontstane bewustwording zorgt voor verwerking van oud verdriet, angst of boosheid, oplossen van oude blokkades, ontkrachting van negatieve overtuigingen, ontlading van vastzittende spanning en bovendien wordt je zelfhelend vermogen geactiveerd.


Waarom zou je voor regressietherapie kiezen?

Als je reactie op iets niet in verhouding is tot wat er gebeurt, is dat vervelend voor jou en voor je omgeving. Men snapt niet waarom je zo heftig reageert? Jouw reactie houdt wellicht verband met gebeurtenissen uit je jeugd. Hoe jij je nu voelt (onzeker, gespannen, verdrietig, boos) komt ergens vandaan. Ooit heb je iets meegemaakt, wat niet is verwerkt. Misschien wéét je, dankzij gesprekken met een psychogen of POH GGZ van de huisarts, wel waar je gevoel vandaan komt, maar is het daarmee niet over. Of misschien heb je er gewoon geen flauw idee van waar het vandaan komt. Het maakt eigenlijk niet uit. Om in regressietherapie te kunnen gaan, hoef je niet te weten wat de oorzaak is van je probleem. 


Hoe komt het dat ik nu nog last heb van vroeger?

Omdat de meest pijnlijke niet verwerkte herinneringen het diepst weggestopt zitten en je daar zelf heel moeilijk bij kunt. Daar kun jij niets aan doen, daar heeft Moeder Natuur voor gezorgd. En wel met een reden. Namelijk jouw overleving. Tijdens een traumatische gebeurtenis val je daardoor terug op je instincten. In je zogenaamde reptielenbrein zitten je overlevingsfuncties vechten, vluchten en bevriezen. Als je in een heel traumatische situatie nog kunt vechten of vluchten kun je nog wat doen. Maar als dat niet kan, dan blijft je niets anders over dan te bevriezen. Je bent dan machteloos en je reptielenbrein schakelt je cortex uit. In je cortex zit naast je denkvermogen ook je tijdsbesef en praatcentrum. Daarom zeggen we in de volksmond ook. “ Het was zo erg, de tijd stond stil, er zijn geen woorden voor.” Dit is dus ook letterlijk zo. Deze lichaamsfuncties zijn dan uitgeschakeld.  


Regressietherapie beëindigt oude dissociatie

Tijdens dit bevriezen, neem je een beetje afstand van de gebeurtenis. Dit noemen we dissociatie. Daardoor voel je alles wat minder. Het stelt je in staat het trauma te overleven. Natuurlijk kom je na afloop van het trauma weer terug in je lichaam (associatie), maar ergens in je onderbewuste is die foute film stil gaan staan op het moment dat jij dissocieerde. Nogmaals daar kon je niets aan doen. 


De tijd gaat verder, de film zakt weg. Totdat je getriggerd wordt en je opeens veel sterker reageert, dan eigenlijk verwacht zou kunnen worden.  Deze triggers zijn in regressietherapie de ingang tot verstandelijk niet te bereiken pijnlijke herinneringen. Deze mogelijk (vergeten) gebeurtenissen, herbeleef je in regressietherapie in een licht therapeutische trance. Je richt je aandacht naar binnen en verbind je weer met de verdrongen herinnering. Tegelijkertijd blijf je bewust in het hier en nu. We werken in regressietherapie niet met hypnose, jij behoudt de controle. Zo ervaar je dat het trauma afgesloten kan worden en ervaar je zélf de verbanden tussen toen en nu. 


Regressietherapie werkt bevrijdend

Naast mentaal inzicht, is emotionele en lichamelijke verwerking essentieel in regressietherapie. Als je met al je vezels ervaart dat jouw overleefgedrag niet meer nodig is, ontstaat in die veilige ruimte het gedrag wat echt bij jou hoort. Door in regressietherapie oude pijn en verdriet te ontladen, ontdooi je de in je lichaam bevroren herinneringen en maak je de foute film af tot het einde, tot het weer veilig is. En dan mag je lichaam de oude vaak onbegrepen stressreactie loslaten. 


Regressietherapie gaat direct naar de kern en zo transformeer je zelf jouw probleem. Na afloop voelde je je opgelucht en bevrijd.  Deze rust en ontspanning werkt door op lange termijn, waardoor je kunt gaan leven in verbinding met je gevoel.


Regressietherapie, ook bij SOLK

Omdat we er in regressietherapie vanuit gaan dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn, is regressietherapie niet alleen geschikt om te werken aan uiteenlopende psychische problemen. Je kunt ook prima werken aan psycho-somatische klachten, ook wel somatisch onvoldoende verklaarbare klachten (SOLK) middels regressietherapie. Het lichaam herinnert zich alles op wat jij ooit hebt meegemaakt. Alle ooit ervaren gedachten, gevoelens, geuren, geluiden zijn ergens in je lichaam opgeslagen. Traumatische gebeurtenissen leiden tot psychische blokkades, negatieve gedachten en overtuigingen, angsten en vastzittend verdriet. 

En als de stress maar lang genoeg duurt, dan gaat het lichaam signalen geven. “Als je lichaam fluistert, luister dan, anders gaat het schreeuwen.”  Je lichaam is een prachtig instrument en in regressietherapie luisteren we naar wat je lichaam jou wil zeggen. Ook al klinkt het ongelooflijk, het is mogelijk om zo erachter te komen wat je lichaam je wil vertellen over niet verwerkte gebeurtenissen. Deze gebeurtenissen, verwerk je alsnog. De foute film maak je af tot het einde, opdat je lichaam voelt dat je weer veilig bent. Zo heractiveer je het zelfherstellend vermogen van je lichaam in rust en ontspanning.


In regressietherapie kun je dus werken aan allerlei psychische en psychosomatische klachten, hieronder een kort lijstje, zeker niet uitputtend.