Regressietherapie bij SOLK


Je kunt in regressietherapie prima werken aan somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) omdat wij er in regressietherapie vanuit gaan dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Het lichaam herinnert zich alles wat jij ooit hebt meegemaakt. We noemen dat tegenwoordig celgeheugen. Alle ooit ervaren gedachten, gevoelens, geuren, geluiden zijn ergens in je lichaam opgeslagen. Traumatische gebeurtenissen leiden tot psychische blokkades, negatieve gedachten en overtuigingen, angsten, vastzittend verdriet en veel spanning. 


En als de stress maar lang genoeg duurt, dan gaat het lichaam signalen geven. “Als je lichaam fluistert, luister dan, anders gaat het schreeuwen.”  Het lichaam reageert dan met spanning, pijn in het hoofd, nek, schouders, rug of buik. Ook duizeligheid, misselijkheid, hartkloppingen, benauwd zijn komt veel voor. Allemaal verklaarde lichamelijke klachten en heel vermoeiend. SOLK-klachten kunnen chronisch worden en resulteren in eindeloos bezoek aan artsen en therapeuten. Je lichaam is een prachtig instrument en in regressietherapie luisteren we naar wat je lichaam jou wil zeggen. Ook al klinkt het ongelooflijk, het is mogelijk om zo erachter te komen wat je lichaam je wil vertellen over niet verwerkte gebeurtenissen. Deze gebeurtenissen, verwerk je alsnog. De foute film maak je af tot het einde. Dan voelt je lichaam zich weer veilig. Je kunt ontspannen en je heractiveert het zelfherstellend vermogen van je lichaam. En het mooiste is, je doet het zelf. Jij houdt dus de controle. SOLK of ALK klachten

SOLK wordt ook wel ALK genoemd. Aanhoudende lichamelijke klachten. Somatisch onverklaarde of aanhoudende lichamelijke of ook wel psychosomatische klachten zijn lastig. Ze zijn immers niet goed te verklaren. Deze klachten kunnen ook voorkomen bij andere lichamelijke oorzaken. Alleen in jouw geval heeft je huisarts of specialist die andere oorzaken uitgesloten en gezegd dat hij je niet verder kan helpen. 

En toch heb jij last van één van de volgende onverklaarde aanhoudende lichamelijke klachten. 

 • ernstige vermoeidheid
 • concentratie- of geheugenproblemen
 • maagklachten, zoals misselijkheid
 • buikpijn of buikkrampen
 • darmklachten, zoals diarree, verstopping, winderigheid
 • (lage) rugpijn en andere spier- en/of gewrichtspijnen
 • hoofdpijn of nekpijn
 • duizeligheid of evenwichtsproblemen
 • hartkloppingen, benauwdheid of pijn op de borst
 • pijn (na een aandoening of blessure
 • slikproblemen
 • hyperventilatie


Oorzaak van SOLK

Denk niet dat je de enige bent met onverklaarde lichamelijke klachten die je (huis)arts niet begrijpt.  Meer dan 30% van de patiënten in de huisartspraktijk krijgt de diagnose psychosomatische klachten. Eén van de belangrijkste experts op het gebied van de effecten van trauma op het menselijk brein is Gordon Turnbull, psychiater bij de Royal Air Force in Engeland. Hij legt uit dat door een langdurig hoog adrenalinepeil, de spieren in het lichaam verkrampt raken. “Het begint bij het hoofd, de reden waarom het slachtoffer wegens hoofdpijn bij een neuroloog terechtkomt; bij orthopedisch chirurgen met nek- en rugklachten; bij oogartsen met verminderd zicht; bij kno-artsen vanwege veranderde spraak en oorsuizen, omdat de spieren die de botjes in het middenoor bij elkaar houden onder in vloed van adrenaline verkrampen; bij gastro-enterlogen met allerlei klachten van slikproblemen tot geprikkelde darmsyndroom; bij tandartsen met tandenknarsen en kaakpijn .. ; bij urologen met blaasontsteking; bij gynaecologen omdat de eierstokken kunnen verkrampen; bij cardiologen met hartkloppingen, verhoogde hartslag en pijn op de borst; en bij longartsen met astma en hyperventilatie. PTSS kan alles beinvloeden wat door een spier wordt aangestuurd, wat in feite bijna alles is in het menselijk lichaam.