Wat is regressietherapie?


Regressietherapie is een moderne kortdurende vorm van psychotherapie om direct zélf aan de oorzaak van je psychische of onbegrepen lichamelijke klachten te werken. Via regressietherapie maak je contact met je onderbewuste, waarin de oorzaak ligt van jouw problemen. Hiervoor is geen hypnose nodig. Er ontstaat bewustwording en verwerking van oud verdriet, angst of boosheid. Zo lossen oude blokkades op, ontkracht je beperkende negatieve overtuigingen, ontlaadt je lichaam de vastzittende spanning en bovendien activeer je je zelfhelend vermogen.


Wat is het voordeel van regressietherapie?

Je doet het zelf in korte tijd. Je hebt geen medicatie nodig. Veel verzekeraars vergoeden een deel. Het is bewezen effectief.


Wanneer zou regressietherapie je kunnen helpen?

Als je reactie op iets niet in verhouding is tot wat er gebeurt, is dat vervelend voor jou en voor je omgeving. Men snapt niet waarom je zo heftig reageert? Jouw reactie houdt wellicht verband met gebeurtenissen uit je jeugd. Hoe jij je nu voelt (onzeker, gespannen, verdrietig, boos) komt ergens vandaan. Ooit heb je iets meegemaakt, wat niet is verwerkt. Misschien wéét je, dankzij gesprekken met een psychogen of POH GGZ van de huisarts, wel waar je gevoel vandaan komt, maar is het daarmee niet over. Of misschien heb je er gewoon geen flauw idee van waar het vandaan komt. Het maakt eigenlijk niet uit. Je hoeft niet te weten wat de oorzaak is van je probleem. 


Regressietherapie neutraliseert triggers

Tijdens dit bevriezen, neem je een beetje afstand van de gebeurtenis. Dit noemen we dissociatie. Daardoor voel je alles wat minder. Het stelt je in staat het trauma te overleven. Natuurlijk kom je na afloop van het trauma weer terug in je lichaam (associatie), maar ergens in je onderbewuste is die foute film stil gaan staan op het moment dat jij dissocieerde. Nogmaals daar kon je niets aan doen. De tijd gaat verder, de film zakt weg. Totdat je getriggerd wordt en je opeens veel sterker reageert, dan eigenlijk verwacht zou kunnen worden.  Deze triggers zijn in regressietherapie de ingang tot verstandelijk niet te bereiken pijnlijke herinneringen. Deze mogelijk (vergeten) gebeurtenissen, herbeleef je vroegere ervaringen in een licht therapeutische trance. Je richt je aandacht naar binnen en verbind je weer met de verdrongen herinnering. Tegelijkertijd blijf je bewust in het hier en nu. We werken  niet met hypnose, jij behoudt de controle. Zo ervaar je dat het trauma afgesloten kan worden en ervaar je zélf de verbanden tussen toen en nu. De triggers waar je eerder zo heftig op reageerde worden zo geneutraliseert. Stuk rustiger voor jou en je omgeving.


Regressietherapie werkt bevrijdend

Naast mentaal inzicht, is emotionele en lichamelijke verwerking essentieel in regressietherapie. Als je met al je vezels ervaart dat jouw overleefgedrag niet meer nodig is, ontstaat in die veilige ruimte het gedrag wat echt bij jou hoort. Door oude pijn en verdriet te ontladen, ontdooi je de in je lichaam bevroren herinneringen en maak je de foute film af tot het einde, tot het weer veilig is. En dan mag je lichaam de oude vaak onbegrepen stressreactie loslaten. Zo ga je direct naar de kern en transformeer je zelf jouw probleem. Na afloop voelde je je opgelucht en bevrijd.  Deze rust en ontspanning werkt door op lange termijn, waardoor je kunt gaan leven in verbinding met je gevoel.


Is regressietherapie geschikt voor iedereen?

Wanneer je last hebt van psychoses of ernstige alcohol of drugsverslavingen vind ik regressietherapie niet verstandig.  Verder kan iedereen onder goede begeleiding pijnlijke eerdere gebeurtenissen herbeleven en afronden. Essentieel is je motivatie, zelfwerkzaamheid en eigen verantwoordelijkheid. Jij werkt aan jouw proces. Ik ondersteun je daarbij. Ik suggereer niets en breng je niet onder hypnose! Je blijft er bij en houdt de controle. Het is jouw leven, jij hebt de regie. Je moet dus ook in staat zijn om de regie in je eigen leven te dragen. 


Regressietherapie, ook bij SOLK

Omdat we er in regressietherapie vanuit gaan dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn, is het niet alleen geschikt om te werken aan uiteenlopende psychische problemen. Je kunt ook prima werken aan psycho-somatische klachten, ook wel somatisch onvoldoende verklaarbare klachten (SOLK). Het lichaam herinnert zich alles wat jij ooit hebt meegemaakt. Alle ooit ervaren gedachten, gevoelens, geuren, geluiden zijn ergens in je lichaam opgeslagen. Traumatische gebeurtenissen leiden tot psychische blokkades, negatieve gedachten en overtuigingen, angsten en vastzittend verdriet. 

En als de stress maar lang genoeg duurt, dan gaat het lichaam signalen geven. “Als je lichaam fluistert, luister dan, anders gaat het schreeuwen.”  Je lichaam is een prachtig instrument en in regressietherapie luisteren we naar wat je lichaam jou wil zeggen. Ook al klinkt het ongelooflijk, het is mogelijk om zo erachter te komen wat je lichaam je wil vertellen over niet verwerkte gebeurtenissen. Deze gebeurtenissen, verwerk je alsnog. De foute film maak je af tot het einde, opdat je lichaam voelt dat je weer veilig bent. Zo heractiveer je het zelfherstellend vermogen van je lichaam in rust en ontspanning.


Bij welke klachten kan regressietherapie helpen?