Angst voor beoordeling


Een hooggevoelige cliënte heeft net promotie gekregen. Ze weet dus dat baas tevreden is, en toch is ze erg zenuwachtig voor haar beoordelingsgesprek. In haar huidige leven haar moeder ook altijd gezegd dat ze het toch niet zou kunnen en ze heeft heel hard gewerkt om te bewijzen dat ze het wél kan. En toch blijft die angst voor haar beoordeling.

In regressie blijkt dat ze als jonge man moest voldoen aan de enorm hoge verwachtingen van een moeder destijds. Terwijl hij heel graag wat anders had willen doen, is hij toch onder de druk van de familie gaan werken op kantoor in de familiezaak. Eigenlijk was hij daardoor nooit gelukkig, hij leefde voor de erkenning van anderen, en uiteindelijk is hij gestorven aan hartaanval. In regressie kan hij de toenmalige moeder eindelijk zeggen dat hij het anders had gewild en zich opnieuw met haar verzoenen, waardoor de spanning verdwijnt.

Als gevolg van deze sessie gaat zij opgelucht en ontspannen haar beoordelingsgesprek in. En natuurlijk was de beoordeling goed.