Hoogtevrees


Een 45 jarige vrouw heeft last van enorme hoogtevrees, bij rijden in de bergen, kruipt ze bijna op schoot bij de chauffeur, ze durft geen torens op, durft op de dijk niet ver genoeg naar rechts te gaan bij tegenligger. Als klein kind had ze nergens last van, ze durfde heel hoog te schommelen. Op 18 jarige leeftijd in Noorwegen bijna gevallen bij bergbeklimming, doordat tak waar ze zich aan vasthield brak. Zwager hield haar tegen wand gedrukt. Niks verder gebeurd.


Bij associatie met haar angst, gaat haar adem omhoog en haar hart slaat heel snel en zegt ze ‘’ik wil de auto uit’’. Op mijn vraag wat er gebeurd als ze in de auto blijft, antwoord ze ‘’je kan naar beneden vallen’’.  Ik stuur haar terug in de tijd naar het moment dat ze dit precies zo voelt en door mijn vraagstelling (waarbij ik erop let niets in te vullen) ziet ze een tengere man van middelbare leeftijd staan met donkere huid, steil zwart haar. Ik vraag haar verder terug te gaan naar het moment, dat hij datgene doet waar hij goed in is en daarvan geniet en hij blijkt te jagen op wild met een speer. Het verhaal ontrolt zich door de juiste vraagstelling en hij voelt zich één met zijn gezin bij een wigwam. Hem sturend naar het moment waarop alles verandert, blijkt het wild op en gaat voor naar een plateau waar hij onder zich in de verte buffels ziet. Hij moet wel naar beneden. De stam is afhankelijk van hem. Zijn rechtervoet schiet weg en hij valt. Dood. Zich vreselijk voelend, want nu zal zijn gezin ook sterven.  Ik vraag hem zich te richten op de eeuwigheid en hij voelt zich herenigd worden met zijn gezin. Met elkaar doen ze een rituele dans om het lichaam te bedanken. Er is heel veel liefde en vrede, nu ze weer bij elkaar zijn.

 

Bij een toekomstcheck ervaart cliënte dat ze rustig door de bergen durft te rijden en op een uitkijktoren geniet ze van het uitzicht. En ze zegt ‘’er kan niks gebeuren’’. Het is niet nodig naar de situatie als 18 jarige te gaan in Noorwegen. Dat is kennelijk een trigger geweest die een zielsherinnering heeft wakker gemaakt. Na een paar weken mailt ze dat ze dit gevoel gebleven is.