Regressietherapie, ook bij SOLK

Omdat we er in regressietherapie vanuit gaan dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn, kun je in regressietherapie ook prima werken aan psychosomatische of somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK).

Het lichaam herinnert zich immers alles wat jij ooit hebt meegemaakt. Alle ooit ervaren gedachten, gevoelens, geuren, geluiden zijn ergens in je lichaam opgeslagen. Traumatische gebeurtenissen leiden tot psychische blokkades, negatieve gedachten en overtuigingen, angsten, vastzittend verdriet en veel spanning. En als de stress maar lang genoeg duurt, dan gaat het lichaam signalen geven. “Als je lichaam fluistert, luister dan, anders gaat het schreeuwen.”  Het lichaam reageert dan met spanning, pijn in het hoofd, nek, schouders, rug of buik. Ook duizeligheid, misselijkheid, hartkloppingen, benauwd zijn komt veel voor. Allemaal onbegrepen lichamelijke klachten en heel vermoeiend. SOLK-klachten kunnen chronisch worden en resulteren in eindeloos bezoek aan artsen en therapeuten.


SOLK Klachten

Het lastige van psychosomatische klachten is, dat ze niet goed te verklaren zijn en ook kunnen voorkomen bij andere lichamelijke oorzaken. Alleen in jouw geval heeft je huisarts die andere oorzaken uitgesloten. En toch heb jij wellicht last van een van de volgende symptomen.

 • ernstige vermoeidheid
 • concentratie- of geheugenproblemen
 • maagklachten, zoals misselijkheid
 • buikpijn of buikkrampen
 • darmklachten, zoals diarree, verstopping, winderigheid
 • (lage) rugpijn en andere spier- en/of gewrichtspijnen
 • hoofdpijn of nekpijn
 • duizeligheid of evenwichtsproblemen
 • hartkloppingen, benauwdheid of pijn op de borst
 • pijn (na een aandoening of blessure
 • slikproblemen
 • hyperventilatie


Oorzaak van SOLK

Denk niet dat je de enige bent met lichamelijke klachten die je huisarts niet begrijpt.  Meer dan 30% van de patiënten in de huisartspraktijk krijgt de diagnose psychosomatische klachten.

Eén van de belangrijkste experts op het gebied van de effecten van trauma op het menselijk brein is Gordon Turnbull, psychiater bij de Royal Air Force in Engeland. Hij legt uit dat door een langdurig hoog adrenalinepeil, de spieren in het lichaam verkrampt raken.

“Het begint bij het hoofd, de reden waarom het slachtoffer wegens hoofdpijn bij een neuroloog terechtkomt; bij orthopedisch chirurgen met nek- en rugklachten; bij oogartsen met verminderd zicht; bij kno-artsen vanwege veranderde spraak en oorsuizen, omdat de spieren die de botjes in het middenoor bij elkaar houden onder in vloed van adrenaline verkrampen; bij gastro-enterlogen met allerlei klachten van slikproblemen tot geprikkelde darmsyndroom; bij tandartsen met tandenknarsen en kaakpijn .. ; bij urologen met blaasontsteking; bij gynaecologen omdat de eierstokken kunnen verkrampen; bij cardiologen met hartkloppingen, verhoogde hartslag en pijn op de borst; en bij longartsen met astma en hyperventilatie. PTSS kan alles beinvloeden wat door een spier wordt aangestuurd, wat in feite bijna alles is in het menselijk lichaam. [1]

[1] Gordon Turnbull, Gevangen in je hoofd. Hoe verwerkt ons brein een trauma, hoofstuk 18, lichaamsherinneringen, pag. 345.


Somatisch onvoldoende verklaarbare klachten en therapie

Je lichaam is een prachtig instrument en in regressietherapie luisteren we naar wat je lichaam jou wil zeggen. Ook al klinkt het ongelooflijk, het is mogelijk om erachter te komen wat je lichaam je wil vertellen over niet verwerkte gebeurtenissen. En door deze gebeurtenissen alsnog te verwerken, ontspant je lichaam en heractiveer je het zelfherstellend vermogen van je lichaam. En het mooiste is, je doet het zelf. Jij houdt dus de controle.

Er zijn vele vormen van psycho therapie. Aan jou de keuze welke ingang voor jou het beste werkt. Cognitieve therapie kiest de mentale ingang. Lichaamsgerichte therapie werkt vanuit het lichaam. Regressie therapie streeft naar een snelle mentale, emotionele én lichamelijke verwerking. Ik leg je graag de verschillen en overenkomsten uit tussen reguliere cognitieve therapie, schema therapie, EMDR, PRI, SE, hypnotherapie etc. etc. en regressie therapie, zodat jij kunt kiezen wat voor jou de beste manier is om weer gelukkiger te worden. 

Regressie therapie werkt op alle lagen en is  geschikt voor gemotiveerde mensen die hun eigen verantwoordelijkheid in het leven kunnen en willen dragen en behoefte hebben aan inzicht in hun gedrag en gevoelens en dit in een kortdurende therapie willen transformeren om weer te gaan léven in plaats van overleven.


Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek van 15 minuten.  Uiteraard heb ik de nodige voorzorgen genomen i.v.m. het corona virus.


Ingrid Klooster - Oldhoff  

tel.nr. 06 2006 1342